Een krakend of piepend scharnier kan verholpen worden met een druppeltje olie. Het zou dus kunnen dat een scharniergewricht, zoals de knie of schouder, deugd zou hebben met een beetje glijmiddel. Dat is het idee achter een nieuwe vorm van behandeling van arthrose (= gewrichtsslijtage).

De procedure werkt door inspuiting van een preparaat van hyaluronzuur in het gewricht. Hyaluron is een product dat van nature in het menselijk lichaam voorkomt namelijk vooral te vinden in het gewrichtsweefsel en de gewrichtsvloeistof. Hyaluron werkt als smeermiddel en als schokdemper waardoor beenderen met weinig wrijving over elkaar kunnen bewegen.

Als u lijdt aan gewrichtsslijtage, kan een behandeling met één/meerdere hyaluron-inspuitingen dus een zinvolle optie zijn. Hierdoor kan soms een heelkundige ingreep op langere termijn worden uitgesteld of zelfs vermeden worden.

Hyaluron is GEEN cortisone maar een gelachtige substantie welke intussen al voldoende bewezen heeft dat het de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen kan verbeteren.

Hierdoor kan de pijn gedurende een langere periode verminderen.

Vraag meer uitleg aan Dr. L'Hoëst !