Maximale InspanningstestDeze test, op de fiets of loopband, geeft een duidelijk beeld van uw conditie en zegt bovendien iets over uw trainingscapaciteiten. De test is bedoeld voor recreatieve en competitiesporters en gebeurt altijd in het bijzijn van een cardioverpleegkundige en een sportarts. Deze testen gaan enkel door in het az Vesalius in Tongeren.


Verloop

1. kennismakingsgesprek
Tijdens een kort verkennend gesprek willen we een zo volledig mogelijk profiel bekomen van de sporter. Er wordt gevraagd naar de relevante persoonlijke en familiale medische voorgeschiedenis, en naar de sportieve activiteiten en ambities. We proberen altijd rekening te houden met de beschikbare trainingstijd en de individuele beperkingen. Dit gesprek vindt plaats in het kabinet van de sportarts.

2. inspanningstest
U kiest een fietstest of een looptest, die ongeveer een uur duurt. Tijdens deze test neemt de intensiteit progressief toe tot uitputting of ervaring van klachten. 
Tijdens deze test gebeurt een continue ECG- en gaswisselingsregistratie, met o.a. bepaling van VO2-max, uw maximale zuurstofopname. Gelijktijdig worden ook parameters als bloeddruk en zuurstofsaturatie gemeten.
Om dat alles te kunnen meten draagt u een masker, waaraan we u vooraf laten wennen en worden er elektroden aangebracht op uw lichaam.
Op het einde volgt een cool-down fase. Tijdens deze fase draagt u nog steeds elektroden en masker, waardoor belangrijke parameters nog steeds geregistreerd worden. De inspanningstest vindt plaats in het az Vesalius te Tongeren.

3. bespreking van het resultaat
Het resultaat van de test wordt op een later moment besproken. Het voordeel hiervan is dat er op een rustige manier kan worden gekeken naar prestatieniveau en trainingszones.
De resultaten worden altijd doorgestuurd naar uw huisarts.
Het bespreken van de resultaten vindt plaats in het kabinet van de sportarts.


Kosten

Een maximale inspanningstest kost 130 euro. In dit bedrag is alles inbegrepen: het kennismakingsgesprek, de test op de fiets of loopband en de bespreking van het resultaat

Uitrusting

Draag gemakkelijke sportkledij en propere sportschoenen
Breng een handdoek mee
Drink vooraf voldoende, breng eventueel een drinkbus mee voor na de test


Afspraak maken

Via het secretariaat van Dr. L'HOËST 012/26.26.23