Artsen en wetenschappers hebben een nieuwe, gratis app gelanceerd waar je makkelijk betrouwbare gezondheidsinformatie kan raadplegen: ZoekGezond https://www.gezondheidenwetenschap.be/zoekgezond.

De app wil een tegengewicht zijn voor "dokter Google", die mensen soms ongeruster maakt dan nodig.

Wat moet je doen als je gebeten bent door een teek? Of plots vol huiduitslag staat? Meestal is de eerste reflex om de antwoorden op het internet te zoeken. Maar daar vind je vaak tegenstrijdige of verkeerde informatie. Welke websites zijn betrouwbaar, welke niet? En moet ik me nu zorgen maken of juist niet?

"Patiënten worden op het internet vaak op het verkeerde been gezet, zien door de bomen het bos niet meer en komen uiteindelijk toch bij de huisarts terecht", zegt Jeroen Van den Brandt, voorzitter van huisartsenvereniging Domus Medica. 

"Via ZoekGezond kan je lezen wat je zelf kan doen, wat je zelf niet kan doen en wanneer je de hulp van een huisarts wel of niet moet inroepen. Wat als je bijvoorbeeld een zwangere mama bent en je krijgt te horen dat er een bepaalde kinderziekte rondgaat in de crèche? Je kan dan eenvoudig opzoeken of dat kwaad kan voor jou."