PERSMEDEDELING van SKA ( SPORT + KEURINGSARTSEN )
8 sept 2023

Corona-adviezen voor sporters

Er zit opnieuw meer coronavirus in het rioolwater en artsen merken het ook in hun paktijken: covid rukt weer op en experten verwachten nieuwe piek half-oktober , dus : voorzichtigheid is geboden, ook in de sport. De vereniging van Sport- en Keuringartsen (SKA) heeft vier heldere adviezen voor sporters.

1.     doe thuis een coronatest als je symptomen hebt

2.     ben je coronapositief zonder symptomen, draag dan een binnen een mondmasker als je niet alleen bent (isolatie hoeft niet)

3.     Voel je je ziek, blijf dan thuis en sport niet (bij milde symptomen zonder koorts mag je sporten, maar met mate en het liefst alleen). Dit geldt niet alleen voor corona maar voor alle infecties !.

4.     heb je geen covidsymptomen meer, vraag dan aan je huis- of sportarts wanneer je weer mag sporten en bouw je inspanningen rustig op

Wacht met sporten, maar niet te lang

Sportartsen merken dat sporters na corona soms bang zijn om de draad weer op te pakken, uit angst voor chronische covid of hartspierontsteking. Hoewel die complicaties voorkomen, blijft de grote meerderheid van patiënten ervan gespaard. Sport zeker niet als je koorts hebt. Ook daarna mag je evenveel dagen niet sporten als dat je koorts hebt gehad. Maar zodra je je weer opgeknapt voelt, mag je in principe ook weer sporten. Twijfel je? Bespreek het dan met je arts.